"Legedama" gir jernet for Kællane

Hun er den som lapper, teiper og får Kællane på beina når de får seg en solid smell. Anne Karin Evensen har den kuleste plakaten på veggen i byen og er den legendariske "legedama" som alle digger.

Hun liker seg best i bakgrunnen, men ble satt ut da Moss Fotballklubbs supportere i Kråkevingen hyllet den ferske fysioterapeuten for full hals.

- Legedama, legedama, runget det over hele stadion. Det har blitt en fast gjenganger på alle kampene.

- Legedama kom helt spontant på en av de første kampene. Vi bare tenkte; hva, en ny fysio. Da begynte det bare med legedama og slik har det bare blitt, forteller Jan Erik Syverud i Kråkevingen.

- Jeg må si jeg ble tatt litt på senga der. Det var utrolig koselig å bli satt pris på slik. Jeg takker for tilliten og for meg betyr det vel at jeg er blitt anerkjent, sier Anne Karin Evenesen med et godt smil som hun er så kjent for.

Kamboklinikken gikk før sesongstart sterkt inn i det medisinske teamet i Moss Fotballklubb. Evensen og mannen Stig har etter hvert reist land og strand sammen med spillerne og MFK-teamet denne sesongen. Fredagstacoen og lørdagspizzaen har blitt byttet ut til fordel for nåler og  bandasjer.  Alt for å preppe guttene klare til kamp eller til etterarbeid for å få guttene på beina raskest mulig etter ulike skader.

lege2.jpg

Ulykkesfuglen

De gule og svarte skryter uhemmet av jobben som de dedikerte fysioterapeutene legger ned for dem. For ulykkesfuglen Henrik Gjesdal har det desverre blitt litt for mange besøk hos "legedama". En knekt nese, en skulder ut av ledd, og ikke minst det skrekkelige ankelbruddet som dessverre satte en stopper for resten av sesongen. Men forsvarskjempen er ikke i tvil.

-  Jeg har hatt mange gode fysioterapeuter opp gjennom tidene, men dette er desidert de aller flinkeste. Så tett oppfølging har jeg aldri vært borti før.

Han har det stygge ankelbruddet friskt i minne og takker Anne for den fantastiske jobben hun gjorde da skrekkskaden inntraff. Ikke minst oppfølgingen hun har gitt han i ettertid.

-Hun dyttet foten på plass da det sto rett ut. Jeg husker nok ikke så mye mer.

- Håpnes ropte vel at du måtte puste, du må puste, skyter Anne Karin inn, mens hun følger Gjesdal nøye i opptreningen inne på klinikken.

Endelig kan de le litt sammen av det hele, selv om det var både dramatisk og vondt. Tiden er nå kommet for å se litt fremover.

Uten Annes hjelp og støtte hadde han ikke klart det like godt, mener han.

- Hun er veldig omsorgsfull og utrolig dyktig. Den omtanken hun har for oss spillere er helt unik. Vi er svært heldige som har en så kunnskapsrik og flott person i teamet. Det er ikke bare hennes fagkompetanse da, men for noen trivelige folk dette er, medgir Gjesdal fra sykkelsetet . Han trår iherdig rundt for å komme tilbake til hverdagen som fotballspiller.

- Det er en stor trygghet å ha Anne med på laget, erkjenner han.

Evensen blir rørt av tilbakemeldingene og forteller at Kællane virkelig er noen flotte personer alle som en.

- Utrolig fine folk å jobbe med. Her er det ingen stjerner. Det er alltid en klem på lur. Spillerne og trenerne er helt fantastiske å jobbe med. De tar så godt vare på meg og alle vil hverandre så vel. Folk tar så godt vare på hverandre.

Spesialist i idrettsmedisin

Evensen ble ferdig utdannet i 1999 og har jobbet med idrett i alle år. I Tyskland og i Olympiatoppen hadde hun roller før det ble Moss og Melløs. "Legedama" føler seg veldig trygg i faget, men det er først og fremst fysioterapeut hun titulerer seg selv som. Hun er videre spesialist i idrettsmedisin og har master i faget.

På hele langveggen inne på Kambo treningssenter henger en gigaplakat av byen største fotballstjerner. Folk stopper opp i treningspausene for å ta plakaten i nærmere øyesyn.

- Denne her gir en viss form for gåsehudfølelse, sier en ivrig mosjonist fra et apparat lenger nede i salen, mens han pusher seg gjennom øvelsen sin.

- Ja, er den ikke stilig, spør Anne. Hun ville ha noe spesielt som prydet på veggen og da fikk hun engasjert Kambos store ildsjel Knut Grønna.

Vi er skjønt enige om at plakaten er i en helt egen liga og har en appell som gir utrolig gode vibber.

Karrierepunktum

Evensen medgir at jobben som fysioterapeut for idrettsutøvere også kan ha en vond side. For det har vært skadeepisoder som setter spor. Også hos henne.

- Det kan jo være store skader som det noen ganger bli, ja. Da tenker man jo videre fremover for den spilleren.  Akkurat det der går litt inn på meg. For det er jo jobben deres og om det da er et karrierepunktum eller ikke, sier hun og tar en liten pause.

- Det med Henrik var jo en tankevekker som gjorde inntrykk på alle det, innrømmer hun.

Da Marius Andersen gikk i bakken med besvimelse var også en svært ugrei dag på jobben for henne.

- Det var utrolig mye som skjedde den dagen. Det ble mange skader og svært hektisk.

Når "legemannen" i teamet også er på plass, Hans Andreas Skaatan og idettspsykologisk rådgiver May Lena Nymoen også er tilstede føler de seg godt rustet om noen skulle oppstå.

- Vi utfyller hverandre veldig godt og vi stoler på hverandre. Vi har en veldig god dialog. Det er jeg takknemlig for, forteller Anne. Hun berømmer også hele trenerteamet for måten de jobber sammen på. Den gode dialogen er alltid tilstede.

Vi har beveget oss inn på pauserommet på Kamboklinikken. Her møter vi mannen Stig som også bidrar sterkt i det medisinske teamet i Moss FK. Duoen har nå jobbet sammen i over 20 år.

På humoristisk vis forteller de om klinikken, hverdagen og at de ennå ikke rukket å gifte seg.

- Nei, det tør med ikkje. Da blir det bare skilsmisse, spøker han på vaskeekte stavangerdialekt og ler høylytt i retning Anne.

Her inne sitter kommentarene løst og det har gått problemfritt å jobbe sammen så tett over så mange år.

- Vi har hvert vårt fagfelt. Vi er så opptatte hele dagen gjennom så noe klining har vi ikke tid til her, fyrer han løs.

Anne liker best skaderehabiliteringen, mens Stig tar seg mer av akutte ting. Han bidrar også sterkt for å holde guttene klare, men berømmer Anne for måten hun jobber med spillerne på.

- Jeg er jo stolt over hva hun får til, det skal sies. Så litt skryt må jo hun også få, sier han og smiler.

Kampsport og nåler

Anne var ingen typisk fotballspiller selv. Det var skøyter, kampsport og taekwondo som lå hennes hjerte nærmest. Nå banker hjertet for de gule og sorte.

- Det er mange paraleller som kan trekkes til kampsport og fotball sånn sett. Det har jo blitt noen solide hodesmeller denne sesongen.

Alexander Håpnes  sparer ikke på kruttet når han kjemper om baller. Da han gikk rett i gresset med nesa først brukte Anne sin kompetanse for å avgjøre videre spill.

- Det er veldig betryggende å ha henne rundt laget. Hun vil alltid det beste for oss og hun tenker litt lengre enn hva vi spillere gjør.  Det er jo til tider litt irriterende. Jeg husker jeg var fly forbanna da jeg ikke fikk spille videre mot Start, men i ettertid var nok kanskje det lureste, sier Håpnes.  Som er veldig glad for at både Stig og Anne Karin gjør en super jobb for gutta. Noe også Kråkevingen setter stor pris på.

- En herlig dame og en fantastisk innsats på vår kjære legedame. I hjemmekampen mot Hødd fikk hun mye oppmerksomhet hvor til og med "legekællen" måtte hjelpe til, skryter Jan Erik Syverud.

Til helgen satser Kråkevingen og kællane alt for å bite seg fast på trygg grunn.  Anne stiller med spesialiteten til Håpnes på menyen i forkant.

- Jeg forbinder vel først og fremst Anne med nåler da, for det har jo blitt noen av de, forteller han og ler.  Løpsmaskinen er klar til å gå i krigen mot Kongsvinger førstkommende søndag. Duoen på Kamboklinikken gjør alt de kan for at Kællane skal stille i toppform. Selv elsker de spenningen i kampene. Søndag er det duket for en ny grøsser når de rødkledde står på motsatt side.

- Når kampene er så spennende er det sånn at det blir så ekstra spesielt. Vi liker dette veldig godt, avslutter de, før de haster videre i hver sitt behandlingsrom for å jobbe.

Kamboklinikken og MFK håper du også tar turen til Kongsvinger for å heie og støtte guttene frem i årets siste kamp.

Annonse fra Obos-ligaen: