1996

Moss og Per M. Høgmo fikk som forventet et tøft møte med Tippeligaen, men mot slutten av sesongen tok laget en del viktige seire som gjorde at fornyet kontrakt var innen rekkevidde. Foran den siste runden kunne Moss avgjøre det hele på egen hånd med seier over Kongsvinger på Melløs. Men kampen endte 2-2, noe som innebar at Moss hadde samme poengsum og målforskjell som Strømsgodset – men laget fra Drammen hadde flere scorede mål. SIF’s avgjørende 6-2 scoring kom for øvrig fire minutter på overtid i bortekampen mot nedrykksklare Start.

Kongsvinger ble også Moss sin bane i cupen – i kvartfinalen tapte vi 2-3.

Nedrykket til 1. divisjon innebar et farvel til flere sentrale spillere. Rune Tangen – som ble kåret til årets stopper av VG og årets spiller av NRK – gikk til proffspill i Østerrike, mens Martin Andresen gikk til Viking.

1997

Allerede før nedrykket hadde det vært klart at Knut Torbjørn Eggen skulle overta som trener i 1997. Og med faren Nils Arnes suksess 10 år tidligere friskt i minnet ble det stilt store forventninger til Eggen junior. Og disse ble da også innfridd: Moss og Vålerenga knivet mot hverandre i toppen av 1. divisjon gjennom hele sesongen, og til slutt endte Moss ett fattig poeng bak Oslo-laget og 19 (!) poeng foran Eik-Tønsberg på kvalik-plassen. Dermed var Moss igjen tilbake i det gode selskap i Tippeligaen.

Knut Torbjørn Eggen

1998

I sitt første år som trener i toppserien ledet Knut Torbjørn Eggen laget til 9. plass og ny kontrakt.
I cupen var man svært nær å gå til finalen: I semifinalen mot Stabæk på Melløs stod det 0-0 etter full tid og ekstraomganger. Moss tapte straffesparkkonkurransen 1-3.

En av de store profilene på Moss dette året var Raymond Kvisvik. Den tidligere Sarpsborg-spilleren ble solgt til Brann etter halvspilt sesong.

Raymond Kvisvik

1999

Dette året endte Moss på 10. plass i Tippeligaen.
I Norgesmesterskapet ble det tap i 4. runde.

En viktig profil på laget dette året var Dagfinn Enerly, som kom fra Skeid året før. Hans scoring på hel volley fra 25 meter (direkte på en millimeterpresis corner fra Kjell Olofsson) ble kåret til årets mål av et unisont fotball-Norge.

Dagfinn Enerly

2000

Som i 1998 havnet Moss igjen på 9. plass i serien. Og også dette året røk Moss ut på straffespark i cupen – denne gang i kvartfinalen mot Odd (2-2 e.e.o, 8-9 på straffer). Etter sesongen ble Dagfinn Enerly solgt til Rosenborg.

2001

Denne sesongen skulle bli den siste til Knut Torbjørn Eggen som trener for Moss.
I serien falt man én plass ned i forhold til året før – altså til 10. plass. I cupen ble sorti i 3. runde resultatet.

En viktig forsterkning dette året var Øyvind Storflor, som kom til Moss fra Rosenborg før sesongstart. I løpet av sommeren sikret Moss seg også den australske landslagsspilleren Kasey Wehrman.

Øyvind Storflor

2002

Den tidligere Molde-treneren Erik Brakstad fikk oppgaven med å overta trenerrollen etter Knut Torbjørn Eggen. Det ble tidlig klart at Moss fikk en tung sesong, og i slutten av august ble det klart at Rune Tangen erstattet Brakstad som trener. Med seier i siste kamp ville Moss kunne kapre kvalifiseringsplassen fra Brann – men med tap 2-7 (!) for Stabæk på Melløs var nedrykket et faktum.

I kvartfinalen i cupen ble det tap 6-7 på straffespark mot Vålerenga etter 2-2 e.e.o.

2003

Rune Tangen ble ansatt som hovedtrener også for 2003-sesongen. Moss var blant favorittene til å rykke opp, men resultatene uteble. Ved inngangen til september lå Moss under nedrykksstreken, og svenske L-O Mattsson ble hentet inn som ny hovedtrener sammen med Tangen. Mattsson stod for en formidabel snuoperasjon og bidro sterkt til ny kontrakt.

Årets høydepunkt var den siste hjemmekampen mot Fredrikstad. Knut Torbjørn Eggen hadde ledet rødbuksene direkte fra 2. divisjon til toppen av 1. divisjon, og med seier over Moss ville opprykket være klart. Hele 10085 tilskuere så at Moss vant 1-0 på Melløs etter en scoring av Vidar Martinsen. Fredrikstad sikret seg for øvrig opprykk til Tippeligaen i den neste (og siste) runden.

I cupen ble det tap i 4. runde med 1-3 for Tippeliga-laget Stabæk.

Blant profilene på Moss dette året var i tillegg til nevnte Vidar Martinsen de to canadierne Rob Friend og Patrice Bernier.

2004

L-O Mattsson tok på seg treneransvaret nok en sesong, og også denne skulle bli en kamp mot nedrykksspøkelset. Foran den aller siste serierunden hadde Moss virkelig kniven på strupen med tanke på fornyet kontrakt Ikke bare måtte Moss vinne hjemmekampen mot serieleder Ålesund, men minst to av de andre lagene i nedrykkstriden måtte samtidig avgi poeng. 15 minutter før slutt lå Moss under 0-1, men en utligning på straffe skapte nytt håp. Resultatene som tikket inn fra de andre kampene tydet på at det ville være mulig å berge plassen, og mot slutten av kampen hamret Moss løs på Ålesund-forsvaret. Og 3 minutter før full tid fikk Jon André Fredriksen kanontreff på et skudd som snek seg inn i hjørnet. Melløs eksploderte i jubel – nedrykk til 2. divisjon var unngått på utrolig vis! L-O Mattsson kunne reise hjem til Sverige med visshet om at han to år på rad hadde vært med på å redde Moss fra nedrykk.

2005

I sesong 2005 var Knut Tørum trener for Moss, og han hadde med seg Rune Tangen som assistenttrener. Til tross for at tre markante spillere fra året før hadde forsvunnet til Tippeligaen (Rob Friend til Molde, Patrice Bernier til Tromsø og Håvard Sakariassen til Bodø/Glimt), hevet laget seg på bemerkelsesverdig vis.
Sakte men sikkert inntok laget kvalifiseringsplassen til Tippeligaen, og før den siste kampen mot Sandefjord var avstanden til nettopp vestfoldingene kun 2 poeng – slik at direkte opprykk ville ha vært sikret med seier. I en dramatisk kamp foran hele 9100 tilskuere trakk mossingene det korteste strået, og Sandefjord kunne feire opprykk til Tippeligaen etter resultatet 3-4.

Moss skulle nå ut i to kvalifiserings-kamper mot Molde FK. På hjemme-bane ble det tap 1-3, og i Molde vant vertene 2-0. Moss fikk likevel vist seg fram som et meget spillende og sympatisk lag, og høstet lovord fra ekspert-hold i TV og aviser.

Etter sesongslutt gikk trener Knut Tørum til Rosenborg, og han ble erstattet av Geir Bakke fra Vålerenga.

Knut Tørum og mannskapet fikk
champagne av Kråkevingen etter kampen
i Molde – til tross for at opprykket glapp.

2006

Etter nesten-opprykket i 2005 var forventningene til laget høye. Sesongstarten i Adeccoligaen ble dessverre av det tunge slaget – kun 3 poeng på de første fem seriekampene. Etter hvert havnet Geir Bakkes mannskap i «ingenmanns-land», og målet ble etter hvert å klare en plass på øvre halvdel av tabellen – noe vi klarte med 8. plassen som til slutt ble plasseringen.

I NM spilte vi oss frem til 3. runde der vi møtte Tippeliga-laget HamKam på bortebane. Her ledet vi 1-0, men tapte dessverre til slutt 1-3.

Geir Bakke

Moss FK fylte 100 år i august, noe som ble feiret med bl.a en flott jubileumsbok skrevet av Per Vold og en meget vellykket fest på Tivoli Amfi. Her utnevnte man Einar J. Aas, Geir Henæs, Ole J. Henriksen, Per Henæs, Ingar Askheim, Hans J. Henæs, Per A. Bakke og Rolf Magnussen (post mortem) til æresmedlemmer.