– Vi kan ikke basere oss på flaks

Tekst/arkivfoto: Alvin Holm (alvin@mossfk.no)

Geir Bakke har startet på sin tredje sesong som hovedtrener for Moss Fotballklubb. Etter en litt laber førstesesong, spratt Moss opp flere hakk både spillemessig og på tabellen i fjor. Årets sesong skal være MFKs opprykkssesong, etter planen. Bakke påpeker imidlertid at flere lag har større budsjetter enn Moss å styre etter, og at størrelsen ofte gjenspeiles på tabellen. Derfor ønsker Bakke at Moss er laget som overrasker alle ut fra ”økonomiske muskler”, som han kaller det. Tippeligaen utvides dessuten med to lag fra 2009. Tre lag rykker direkte opp fra Adeccoligaen i år, samtidig som kun ett lag fra Tippeligaen rykker direkte ned. Laget på 4 plass i Adeccoligaen skal spille kvalik i tillegg hvis NFF får det som de vil.

Geir Bakke innser at laget hans må kjempe mot klubber med betydelig større budsjetter enn i Moss, men de finansielt sterkeste lagene innfrir ikke uten videre, mener han.
– Min påstand er at det er en rivende utvikling i norsk fotball om dagen, ikke minst i Addeccoligaen hvor nivået vil bli høyere enn noen gang. Mange ser 2008 som sesongen de skal opp siden tippeligaen utvides. De tre lagene fra tippeligaen(Start, Sandefjord og Odd) som har rykket ned vil gjøre alt for å komme opp igjen med en gang og satser med tippeligabudsjetter i 2008. Bryne, Sogndal og Haugesund kliner til i år og kommer rett bak med tunge budsjetter de også. Dessverre er det slik at budsjetter og tabellplassering ofte går hånd i hånd. Dette ser man i alle ligaer i hele verden. Samtidig er det slik at noen av disse lagene jeg har nevnt ikke vil innfri forventningene, og noen av lagene bak med litt mindre økonomiske muskler vil overraske. Vi skal ofre mye for å være nettopp dette laget i år. Vi har ikke lyst til å være et «nesten-lag», men vi har lyst til å være med fra starten av og prege årets Addeccoliga. Det er greit å ønske dette men realisme og sunn fornuft må ligge i bunnen av alt vi foretar oss. For å oppnå dette tror jeg det er en del faktorer som er avgjørende:
– Bortimot samtlige spillere i Moss FK må utvikle seg ytterligere fram til sesongstarten 2008 og det er fullt mulig.

– Årets spillerstall begynner å ta form, er du fornøyd så langt med de nye spillerne du nå har til rådighet?
– Ja, jeg er fornøyd med de nye gutta. Spillere som har vært med i gamet en stund vil tilføre en til nå veldig ung prestasjonsgruppe mye både i trening og konkurranse. Det mangler ingen spillere pr. i dag, men som ambisiøs klubb vil vi alltid være våkne i overgangsmarkedet når «vinduet» er åpent. Finner vi spillere som vi føler kan gi Moss FK et videre løft og innenfor økonomiske rammer som er forsvarlig, vil vi alltid vurdere å forsterke stallen.

Du mener selv flere faktorer samvirker når det skal skapes gode resultater. Hvilke enkelfaktorer mener du til slutt er utslagsgivende for å bli best?

– Vi må ha en hverdag hvor trenere, spillere og støtteapparat er maksima forberedt. Det betyr så forberedt at vi kan gå av feltet etter hver trening og føle oss rimelig sikre på at våre konkurrenter uansett spillerstall eller pengesekk ikke har trent med samme kvalitet som oss. I hvert fall ikke like ofte. Vi har en spillergruppe med gode holdninger til trening og konkurranse, men like viktig er holdninger til restitusjon, kosthold, søvn, involvering i spillestil, være forberedt på hva som møter deg og oss i neste kamp osv. Åpenhet med hverandre med god takhøyde for å stille krav til hverandre på en positiv måte er et must. Dette og masse mer uten at jeg skal gå i dybden har gutta vært flinke på i tiden jeg har vært her men det er mer å gå på. Vi kan aldri ta oss råd til å være helt fornøyd, da går utviklingen feil vei. Gode treninger over tid vil gi gode prestasjoner i kamp. Miljøet i Moss har alltid vært godt har jeg fått høre siden jeg kom til klubben og det stemmer, men det beste miljøet får man når man oppnår resultater. Da får man ikke bare et godt miljø, men også et riktig miljø.

Bakke mener det ikke finnes snarveier til suksess. Det vet både spillerne, trenerne og styret veldig godt, kan han love.

– Slipper vi unna for mange skader, har gode baneforhold til enhver tid, spillere som takler den interne konkurransen og setter laget foran alt, så blir vi gode i 2008. Da skal vi være det laget som aldri gir opp, men fokuserer på muligheter til samtlige kamper er ferdigspilt. Kjemper, spiller ball, angriper og forsvarer oss med stoltheten det er å få representere Moss FK sitt «flaggskip» og alle de som ønsker å se laget sitt. Vi kommer til å vinne, spille uavgjort, og tape kamper også i 2008. Vi kommer til å spille noen knallkamper, mange jevne og sikkert noen som burde vært bedre, men en ting skal jeg love:

-Vi skal være forberedt når 2008 sesongen drar i gang. Nøkkelen er få flest mulig av de jevne kampene til å bikke i vår favør. Ikke på grunn av flaks, men fordi vi til syvende og sist er best.

– Ja, da har vi gode muligheter til å rykke opp i 2008!

Du har nå startet på din tredje sesong som hovedtrener for MFK. Hva betyr det for klubben og for deg å kunne beholde samme hovedtrener og trenerteam over lengre tid?
– Vi jobber godt sammen som team i dag og kjenner hverandre veldig godt nå. Takhøyden er stor og jeg føler vi driver hverandre i hverdagen på en fruktbar måte som kommer prestasjonsgruppa til gode. Fra vi kommer om morgenen til vi går hjem to økter senere, er det et samspill som etter hvert går mye av seg selv. Ikke bare samspillet mellom oss trenerne som er Erik, Rune, Joachim og meg selv men også ”fysio” Morten Bakke, ”matris” Martin Reier, ”Ola buss” som vasker tøy og holder orden i sakene, Ole daglig leder som alltid er beredt og til hjelp for spillere, trenere og øvrige ansatte i det daglige virke. Ole er forøvrig den eneste som klarer å få meg ned på bakken igjen selv om banen ikke er brøytet eller klipt. Kent på Moss varm mat som sørger for at alle de små barna som eter som hester får nok mat og tre liter drikke på styrten rett etter trening. Mahmoud spiser forresten et helt Mossebrød alene. Frode «Narvestad» Andresen som jobber i yngres, men samtidig er uunnværlig på huset og rundt arrangement. Han gjør en mye større usynlig jobb for helheten enn Leo noen gang var i nærheten av på landslaget.

– Det jeg prøver å si er at hverdagen består av mange oppgaver og vi er helt avhengig av hverandre. Da er det nok utelukkende positivt at det er kontinuitet i hele organisasjonen, men vi er alle avhengige av resultater for å kunne si at vi er gode nok.

Det har skjedd en del positive ting og forandringer i Moss Fotballklubb etter at du ble ansatt som hovedtrener. Hva vil du selv fremheve når det gjelder klubben og spillerne?
– Det er et drivende ønske om at vi skal komme tilbake i det store selskap. Styret har gjennomsyret organisasjonen med tanker om at vi ikke kan basere noe på flaks og tilfeldigheter. Det jobbes knallhardt med å skaffe nok midler til enhver tid slik at Moss FK kan framstå som et lag med profesjonelle heltidsspillere, trenere og støtteapparat på lik linje med konkurrentene. Moss FK har en satsing på yngres som tilsier at vi nå kan påberope oss retten til å si at vi kan tilby gode treningsforhold, gode trenere og et godt tilbud til de beste unge talentene i Moss og omegn, samt et tilbud til de som rett og slett ønsker å spille i den flotte drakta. De legger strategiplaner som er tuftet på sunn fornuft, samtidig med en dristighet og spenst som må til for å henge med i den råtøffe utviklingen fotball har blitt som underholdningsarena.

– Jeg synes treningskulturen i Moss blir bedre og bedre og det er de spillerne som til enhver tid er en del av elitesatsingen i nuet som preger nettopp dette. En del av de er ekstremt flinke til å prege omgivelsene positivt både på og utenfor banen. Vår neste utfordring nå er at hver enkelt spiller og laget som helhet blir litt hvassere i konkurransesituasjon uansett hvilke utfordringer vi møter.

Det heter vel vinnerkultur, avslutter en offensiv hovedtrener i MFK, Geir Bakke.