Thorkildsens største Melløs-minne: – Da Geir Henæs scoret med hodet i semifinalen!

Thorkildsens største Melløs-minne: – Da Geir Henæs scoret med hodet i semifinalen!

Dette er den niende artikkelen i serien «Mitt største Melløs-minne», som er skrevet av Knut Hovland. Han skal gjennom årets sesong snakke med personer som har vært sentrale i klubbens historie. Ukens mann er tidligere MFK-leder Thomas Thorkildsen (47). Han er ikke i tvil om hva han husker best fra Melløs stadion.

Thorkildsen har vært en sentral person og styreleder i MFK gjennom flere viktige og kritiske sesonger fra 2011 og fram til 2019. Han bidro sterkt til å få klubben på rett kjøl igjen – selv om den fortsatt ikke er helt friskmeldt.

– Mitt største og beste Melløs-minne er scoringen til Geir Henæs i en semifinale i cupen tidlig på 1980-tallet. Det spesielle med den scoringen var at den kom på en heading, og det var ikke ofte Geir scoret på den måten, sier Thomas Thorkildsen.

Den nylig avgåtte styrelederen i MFK har fulgt klubben gjennom tykt og tynt siden han var en neve stor på 1970-tallet, men han bruker ikke mange sekunder på å hente fram sitt største Melløs-minne. Klubblegenden Geir Henæs med totalt 569 kamper for MFK sørget for det:

– Det var et forferdelig vær og regnet bøttet ned, men likevel var det smekkfullt på stadion. Det var til og med satt ut benker på løpebanen. Da Geir scoret sitt viktige og avgjørende mål med hodet, eksploderte det på Melløs! Det ble vill jubel, ikke minst fordi vi skjønte at det kunne gå hele veien – til Ullevål, sier en engasjert Thomas Thorkildsen til mossfk.no.

Fire semifinaler på 80-tallet

Thomas er ikke helt sikker på hvilken semifinale det var, for MFK var i tre semifinaler på rad tidlig på 1980-tallet. I 1981 var det semifinale mot Viking på Melløs, og Moss vant 2-0. I finalen på Ullevål trakk Lillestrøm det lengste strået og vant 3-1.

I 1982 var det semifinale mot Brann i Bergen med 22.000 tilskuere på tribunene, og Brann vant til slutt 3-1 etter ekstraomganger. MFK avsluttet kampen med bare ni spillere på banen etter å ha ledet 1-0 helt til det gjensto et drøyt kvarter av ordinær tid.

I 1983 var det semifinale på Melløs igjen, og der ble det 3-1 over Kongsvinger og deretter 2-0 over Vålerenga på Ullevål stadion – nok en gang etter en avgjørende scoring (men ikke med hodet) av kaptein Geir Henæs. Det ble stor feiring både på Ullevål og senere gjennom sentrumsgatene i Moss, hele byen kokte!

Ikke nok med at A-laget tok cupgull, det ble også NM-gull til juniorlaget etter 3-2 over Mosjøen i finalen. Blant spillerne på det laget var Rune Tangen, Erland Johnsen, Johnny Melbye, Bjørn Tore Karlsen og nåværende styremedlem i MFK, Per Gundersen. For å fullføre cuphistorien fra 1980-tallet: I 1988 var MFK i semifinale igjen, da vant Brann 1-0 på Melløs og møtte senere Rosenborg i finalen på Ullevål.

– 1983 ble et stort år for Moss med to cupgull og fjerdeplass i vår øverste divisjon, det gikk dessverre ikke fullt så bra året etter. Men det er jo en helt annen historie, sier Thomas Thorkildsen.

Skal komme tilbake

– De siste årene har det ikke vært fullt så mye å juble for på Melløs, men MFK har kommet gjennom brottsjøene og er fortsatt en klubb som mange snakker om med respekt. Er klubben friskmeldt igjen?

– Nei, helt friskmeldt er den nok ikke, men vi har takket være bidrag fra både enkeltpersoner, firmaer og andre gode støttespillere kommet dit at vi har kontroll på situasjonen. For 8-9 år siden var det bekmørkt og vi måtte kjempe hardt for i det hele tatt å overleve. Å få orden på økonomien var selvsagt det viktigste, men rent sportslig var nok ansettelsen av Arne Erlandsen som trener sommeren 2013 et av de viktigste grepene. Høstsesongen det året ble veldig bra!

– Kommer MFK tilbake til toppen av norsk fotball igjen?

– Litt vanskelig å si, men målet og ambisjonen vår bør i alle fall være å komme et nivå høyere slik at vi er blant de 20 beste klubbene i landet. Å lukte på eliteseriespill bør også være et realistisk mål, men vi må ikke forhaste oss. Vi må bygge klubben i alle ledd, sten på sten. Denne sesongen har vært lovende, selv om det har gått litt opp og ned også i år. Med en god avslutning kan vi komme noen plasser oppover på tabellen, sier Thomas Thorkildsen.

– Moss møter Vidar på Melløs søndag, hvordan går det?

– En meget viktig kamp for begge lag, men jeg er optimist og tipper 4-1 til Moss – vi ses på Melløs!