Taktisk triumf over Follo

Junior interkrets, serierunde

Moss jr – Follo jr 3-2 (2-0)

Sted: Melløs kunstgressbane
Dato: 12.10.2006

Mål: Stolinski, Flakstad, Truls

Vi var forberedt på et aggressivt Follo-lag som har gjort gode resultater i NM og serie siden sist møte. En noe forsiktig åpning fra vår side ble etterfulgt av et markant overtak fra bortelaget den første halvdelen av omgangen. Mulig vi ble litt forstyrret som lag da Sondre måtte kaste inn håndkledet like før start, og 2-3 plasseringsendringer måtte foretas. Ballen – og ikke «spillet» – befant seg mye inn på vår halvdel der Follo kriget bra og var god i gjenvinningsfasen med stort verbalt engasjement. Tross mye dødballer inne på vår halvdel som et resultat holdt vi bortelaget på avstand med disiplinert og resolutt spill i vitale situasjoner. En suser i tverrliggeren etterfulgt av en åpen returavslutning som Jørgen reddet var det nærmeste stormløpet fra gjestene kom – trolig var kremerhusene brukt opp fra forrige møte. Follo lyktes bra i stresse vårt spill, og slurvete innvolveringer der vi ga ball fra oss unødvendig forstreket trykket fra bortelaget i denne perioden. Halvveis i omgangen gjorde vi noen enkle grep i å splitte vårt 1.presseledd å skyve Truls og Erik litt høyere til å tvinge langpasningene fra Follo 10 meter lengre bak. Dette førte til at disse ballen ble plukket opp i vårt midtbaneledd og vi kunne vinne ball høyere og starte angrepene med mer rom. Bare minutter senere fikk vi uttelling etter Hansi rundet Follo-backen elegant før han utmanøvrerte halve Follo-laget med en smart og kamuflert «45». Stolinski fullførte sin innløpsone og bredsidet pent inn 1-0 fra 16-meter. Etter scoringen utjevnet kampbildet seg, og vi kom høyere i banen pga hurtigere og bedre forflytninger. Et herlig forarbeid litt senere av Flakstad på høyre ga nesten uttelling, men disiplinerte returløp og tette markeringer fra Follo hindret tre gode innløp å få avslutning fra god posisjon. To minutter før pause dro Hansi seg på ny forbi back’n. Back’n så ingen andre utveier enn å holde igjen Hansi. Frisparket fra kanten ble elegant flikket videre av Hansen før to-tre spillere viste stor vilje og Flakstad satte inn 2-0 til pause.

Follo forsøkte å sette umiddelbart trøkk i 2.omgang med å dunke ballen inn på vår halvdel fra avspark. Trykket vedvarte et par minutter før vi fikk kommet oss ut. Deretter var det litt stillingskrig med mange dueller og lite spill der vi var mest opptatt av å se hva bortelaget ville svare med. «Svaret» kom 10 minutter ut i omgangen med redusering etter en markeringsvikt i andrefasen etter en dødball. Vi svarte umiddelbart og gikk høyere igjen og fikk uttelling bare minuttet senere etter et pent innlegg av Flakstad der Truls’ perfekte bevegelse mellom stopperne gjorde han fri og satte ballen effektivt i mål til 3-1. Dette tok lufta noe ut av gjestene. Med større fokus på bakrommet som Follo ga med sitt høye press fikk vi mer strekk i laget deres og større rom for oss. Vi fikk rettvendte spillere i mellomrommet og hadde god kontroll bakover. Vi lyktes bra i å ta ut tempoet av kampen i denne perioden og det hele så ganske komfortabelt ut. Men nok en gang – 7. tilfellet i høst – blir det dømt straffe mot oss. Dette var nok det nærmeste vi kom «x-files» i kampen…et tåpelig idømt straffespark, rett og slett. Vi må selvsagt gå i oss selv å se på hva vi kan gjøre for å forhindre denne trenden. Men av de 7 straffesparkene mot oss i høst er 4 av dem kommet når vi leder – og 2 der det står uavgjort. Dette mener undertegnede forsatt er en unote dommere har med å lage spenning i kamper som er på vei til å slukne (faktisk de som var uavgjort også). I vår opplevde vi det samme ved to anledninger der vi fikk straffe. Merkelig nok har ingen av straffene mot oss kommet på 0-0!!! Uansett, straffescoring, og 3-2. Full fres i kampen igjen – sikkert spennende for laget som ligger under, nøytrale publikum, og muligens dommer (?). Det siste kvarteret viser spillerne våre at de har lært å ta takle det defensive i slike situasjoner. Forsøk på frispillinger i egen sone ble erstattet med befriende klareringer, og en inntakt bakrefirer hele tiden med kort avstand til to dype midtbanespillere. Når i tillegg spiss og kanter forstår viktigheten av å sette press på oppspill for å hindre presise langballer opp mot vår 16-meter tok vi bort deler av det unødvendige trykket som naturlig nok oppstår etter straffereduseringen. Utenom et par halvsjanser hadde Follo en megasjanse bare minutter før full tid, men avslutningen fra 5 meter landet i Rygge. I denne åpne fasen fikk vi noen gode overganger etter brudd i midtbanen og var alene med keeper og hadde et skudd i tverrligger.

Meget bra å se at spillerne har lært seg å justere eget spill utfra motstander og kampbilde. Dette ble en «krige-kamp» og spillerne gjorde mange riktige valg. Måten å holde unna i første halvdel av 1.omgang er sterkt mot et lag i «flyt». Deretter å ta vare på mulighetene og endre kampbildet. Justere å komme tilbake umiddelbart etter 2-1 til 3-1 for deretter å gå inn i «krige-modus» med påfølgende løsninger det siste kvarteret etter straffereduseringen. På det kritiske vil vi se nøyere på hvordan vi kan stagge vår egen angrepskåthet mot slutten og heller ta mer vare på ball inne på motstanderens halvdel istede for å gå for innlegg og trange kombinasjoner som kan gi balltap. Dette ville kunne minimere defensivt trykk samt tempo. Litt destruktiv læring, men på neste nivå er dette avgjørende egenskaper og en del av utviklingen av det taktiske element. Utover det var denne kampen et godt stykke lagarbeid. Vi trekker sjelden frem enkeltspillere, men måten keeper Jørgen Kjærnes kom tilbake etter en lang tilvenningsfase pga hodeskaden han pådro seg mot nettopp Follo i forrige møte var meget imponerende. Uredd, besluttsom og dominant i feltarbeidet viste Jørgen at han er tilbake – og skapte trygghet for gode prestasjoner i resten av laget.

«X-files…:-D»

Hilsen,
Joakim Mensen