Svakere enn noensinne

ADECCOLIGAEN 2008

16. serierunde

Moss FK – FK Haugesund   2-4  (1-4)

Sted: Melløs stadion
Dato: 03.08.2008
Kl: 18.00

Målscorere:
0-1 Haraldsen (20) str.
1-1 (selvmål) (22)
1-2 Hægeland (31) str.
1-3 (selvmål) (37)
1-4 Elvestad (41)
2-4 Kvalheim (71)Moss tapte 4-2 for Sandnes/Ulf i ettermiddag. Moss er dermed ute av opprykksstriden på en stund. Moss spilte dog en habil annen omgang, hvor laget hevet seg og scorte et mål.  Moss fikk verst tenkelig start på kampen etter skandaløse dommeravgjørelser. Ikke en gang Sandnes/Ulf forsto hvorfor laget ble tildelt straffe. Hva med å se på reaksjonene, dommer? Straffe nummer to var soleklar, men Holtan reddet mesterlig. Dommeren vil imidlertid ha straffen om igjen. Dommer! Man dømmer ikke straffe om igjen selv om det bommes på den! Vi har ikke opplevd maken. Dommertabbene bidro til at kampen kom i helt feil spor for et allerede svakt mosselag. Dommeren skal likevel ikke ha skylden for tapet. Sandnes/Ulf scorte 3 mål på ti minutter og punkterte i praksis kampen før hvilen.
Oppgjøret forøvrig ønsker vi ikke å referere fra. Til det var det for få lyspunkt. Best på Moss var Lars Øvrebø og Mahmoud El Haj, som gjennomførte med gode løp og habil innsats.


Kommentar etter dagens oppgjør


Tid for samling i bånn
I stedet er tiden inne for å sette fokus på spillernes innsats. Geir Bakke har vært offensiv både i mediene og på de samlingene som har vært holdt den siste uka. Analysen hans er klar, men spillerne får det rett og slett ikke til. Det så vi igjen i dag. Flere ser ut til å være anspente i sitt spill og mister både bevegelse og trøkk. De samme spillerne har gjort kjempematcher tidligere. Når man ikke en gang klarer å løpe, sliter vi på ordentlig!  En enkel psykologisk analyse fra tribunen forteller oss at hver enkelt spiller nå er skitredd for å gjøre feil. Og gjør nettopp det. Dermed står vi igjen med en klar mental bit. Coachen som er hentet inn bør snarest ta for seg hver og en spiller og lete bak innsatsen. Det er ikke sikkert løsningen for hver enkelt er så langt unna.


Men også systemmessig kan det se ut til at en omlegging kan være på sin plass. Midtbanen slik den opererer nå, blir overspilt på det groveste. Man kan selv tenke seg hva det gjør for forsvaret, som heller ikke lenger er patent. Slik Moss spilte i første omgang framstår vårt eget lag nå som det svakeste i ligaen. Motorene som skal drive resten av laget og sørge for at lagdelene holdes sammen, er slått av. Symptomatisk nok ble Johannessen tatt av. Strekket i laget er på en måte uforståelig, men likevel ikke. Man løper ikke nok og gir dermed motstanderen rom og tid som vi hadde på lilleputtlaget som guttunger. Kontringer felte dermed Moss igjen. Lett å se, men hva gjør vi med det?


En midtbane i fullstendig oppløsning har preget de siste kampene. Da er kampene allerede i praksis tapt på dette nivået. Vi løpes over og kontres i senk. Dermed bør muligens trenerteamet se på andre spillesystemer og -formasjoner for å vinne tilbake selvtilliten. Om ikke annet for å gjøre et grep som gjør at vi får kontrollen tilbake på midten. Eller bare for å få endret fokus? Mange vil mene MYE om dette i tiden som kommer. Til slutt er det bare Geir Bakke og hans støttespillere på benken som må finne medisinen.


For majoriteten av spillerne er kollapsen vi nå er vitne til – psykisk relatert. Løsningen kan ligge i dagen. Nå gjelder det å få tilbake humøret i spillet og knyte opp knutene i kællanes huer! Fotball skal være gøy, for svingende! 


Og når det nå er som mørkest i forhold til ambisjonene:  • Vi har tapt bare tre av seksten kamper
  • Dessuten tapte Hønefoss i dag
  • Sandefjord, Haugesund og Notodden spilte uavgjort

Et lite lysglimt å ta med seg?