– Spille som Moss FK

10 spilte kamper, ni seire. Resultatene er vanskelig å ta oss på, spesielt når det ene tapet vi har ironisk nok er en av våre aller beste kamper. Men hva er en god prestasjon? Vi ønsker å fortelle litt om hvordan vi tenker om spillestil når dette naturlig nok er et samtaleemne. De siste kampene har vi møtt lag som legger seg veldig lavt i banen, og som skal kontre. Noen lag velger å angripe disse med å være ukritisk direkte i spillet i sitt, mens andre lag ønsker å spille de ut gjennom tålmodighet. Vi velger det siste.

Vi har helt siden i fjor høst snakket om å bygge identitet. Hva står Moss FK for? Og hvordan skal Moss FK spille? Et av begrepene vi bruker offensivt er gjennombruddshissighet, men det er et begrep som sikkert mange vil definere forskjellig. For eksempel mener noen etter Ullern-kampen i helgen at vi spiller kjedelig, fordi vi har ballen såpass mye i bakre ledd. Vi har forståelse for at noen mener det, men slik vi ser det har vi ballen mye i bakre ledd 10 meter inn på motstanderen sin halvdel. Dermed er vi hverken defensive, passive eller naive i tilnærmingen, men vi viser at vi ønsker å spille høyt i banen. Hvorfor er vi ikke mer gjennombruddshissige?

Vi ønsker å skape en tydelig spillestil, og noe av det viktigste for oss er å komme inn i mellomrommet til motstanderen. Når motstanderen legger seg så lavt som de har gjort de siste kampene (og som mange vil gjøre utover sesongen), blir mellomrommet mindre. Da kan vi tenke at vi skal angripe enda mer direkte, spille flere baller inn bak og skape flere dueller. Da vil man kanskje kunne skape flere sjanser gjennom tilfeldigheter. Men vi velger å ha ballen i laget vårt frem til vi finner de rommene vi ønsker å angripe i. På den måten mener vi at vi utvikler identiteten i større grad.

Nå er det slik at vi kan spille med tålmodighet for å utvikle vårt eget spill, og samtidig vinne 3-0 (borte mot Vestfossen) og 4-1 (hjemme mot Ullern). Vi har klart å være mye bedre enn motstanderne selv om vi ikke klarer å få til alt vi ønsker. Men hvordan skal vi kunne skape identiteten vi ønsker oss, og hvordan skal vi utvikle oss dersom vi endrer oss etter motstanderne hver kamp? Vi har troen på å spille på våre premisser, uansett hva. Da blir vi bedre. Vi kan gå på smeller innimellom, men over tid mener vi at det gagner klubben, laget og supporterne våre. Nemlig at vi blir best på å spille som Moss FK

Vi har forståelse for at flere er uenige, men det er slik vi tenker. Og det er det vi står for. Vi ønsker å spille vår fotball for å bli bedre. Og da kan det til tider bli en del balltrilling; men se på det slik: Når vi triller ballen i vårt bakre ledd er det fordi vi trener på å angripe mer. Og vi blir bedre og bedre. I årets første treningskamp kommer vi 11 ganger inn i mellomrom. I kampen mot Ullern er det over 25 ganger, mot et lag som ligger mye trangere og som gjør det vanskeligere for oss.

I Moss FK er «inkluderende» en viktig verdi. Derfor er vi åpne om hva vi tenker og hva vi ønsker. Alle supportere og tilskuere har vært fantastiske så langt i år. Vi jobber knallhardt videre for å skape enda bedre opplevelser på Melløs og i bortekampene våre. Det er derfor vi trener. Og det skal vi gjøre mot Oppsal også – gjøre alt vi kan for å bli bedre og levere en god prestasjon.

La hjertet slå…

Med sportslig hilsen
Ole Martin