Sogndøl med stor tro på Moss FK

Av Knut Hovland

Det sier MFKs nye mann i trenerteamet, toppspillerutvikler Ørjan Christiansen. Han har bred og solid erfaring som både spiller og trener, men er kanskje ikke så godt kjent blant folk flest i Moss – ennå. I dette intervjuet presenterer han seg nærmere.

Hvem er Ørjan Christiansen?

– Fyller snart 36 år, bosatt i Halden med kone og Sebastian på 10 år. Kommer fra Sogndal, og er flasket opp i Sogndal Fotball der jeg spilte både Tippeliga og Adeccoliga. Har i tillegg spillererfaring fra Fredrikstad, to lengre opphold i Kvik Halden adskilt av en periode i Sarpsborg. Trenerkarrieren startet i 2008 i Kvik Halden, der jeg var hovedtrener i 5 år. Valget falt på Birkebeineren i 2013, men det ble med 1 sesong i Drammen. Innehar UEFA A-lisens (fra 2010), og har også lengre erfaring med ledelsesarbeid fra næringslivet. Inneværende år har jeg også et pågående studie innen «Coaching og Relasjonsledelse» ved HISOF.

Hvorfor sa du ja til jobben i Moss Fotballklubb?

– Etter 6 år som hovedtrener, følte jeg tiden var moden for å bruke min kompetanse på nye områder som også kan utvikle mine egenskaper som trener. Derfor var jeg ute etter den type jobb som etter hvert ble en realitet i MFK. Potensialet og utfordringen med å være med å bygge opp MFK igjen, kombinert med at det er Arne som er hovedtrener, ble avgjørende faktorer for at jeg valgte bort andre tilbud fra klubber på høyere nivå.

Hvilket inntrykk har du av MFK etter å ha vært med et par måneder?

– Positivt, og et forsterket inntrykk av at det er store muligheter for å utrette mye i MFK fremover. Samtidig må vi erkjenne at vi har mye hardt arbeid foran oss på mange områder, for å skape et solid reisverk som skal ta klubben tilbake til toppen av norsk fotball. Vi har kommet godt i gang, men må jobbe steinhardt i tillegg til at vi trenger støtte fra hele Moss by.

Hvordan har det vært å følge laget fra utsiden de siste årene, som trener i Kvik Halden og Birkebeineren?

– Moss har alltid hatt en sterk posisjon i Østfold, og det var alltid spesielle oppgjør fra min trenerperiode i Kvik. Husker godt serieåpningen i 2012 der vi vant 4–1 på Melløs. Siden jeg har vært bosatt i Østfold i over 10 år nå, følger man alltid ekstra nøye med MFK. Dessverre har de siste årene vært preget av mye utenomsportslig fokus, men de aller fleste klubber går igjennom tøffe perioder. Nå handler det om det som skal skje fremover, og å påvirke det vi kan få gjort noe med.

Hvilke ambisjoner bør A-laget ha foran 2014-sesongen?

– Vinne flest mulig kamper. Ut fra det vi har sett av laget så langt blir vi et svært vanskelig lag å slå. Fortsatt har vi mye å gå på i alle faser, ikke minst fysisk der vi har en god vei å gå. Men med nesten 2 måneder igjen til seriestart, har vi nok tid til å få på plass det fundamentet vi mener vi trenger for å vinne de kampene vi skal spille.

Hvor viktig er det å utvikle egne spillere?

– Åpenbart svært viktig, og for MFK helt avgjørende. Det handler mye om identitetsskaping, og for nærmiljøet og Moss by er det viktig at det jobbes godt for å skape de beste rammebetingelser for at unge spillere kan utvikle seg. Utgangspunktet for å få til dette føler jeg absolutt er til stede i Moss, men vi må jobbe hardt både internt og eksternt for å bli så gode at vi kan konkurrere med byer som for eksempel Sarpsborg og Fredrikstad.

Hvordan er samarbeidet i trenerteamet?

– Det fungerer veldig bra, og vi har en god fordeling som effektiviserer arbeidet slik at spillerne har best mulig forutsetninger for å prestere. Treningsleiren i Tyrkia blir naturligvis en vitaminsprøyte også for oss i trenerteamet, der vi kan ha utviklende og gode fotballfaglige diskusjoner.

Hva kan folk i Moss gjøre for å hjelpe klubben opp igjen?

– Alle bidrag hjelper, om det er som frivillig, publikummer eller sponsor. Det å drive en fotballklubb er fryktelig krevende, og det er mange posisjoner og oppgaver som skal dekkes. Det er gjort en formidabel ryddejobb i MFK de siste årene, og det kommer til å kreve enda mer jobb for å bygge MFK opp igjen i et solid reisverk samtidig som man skal holde fart i den positive utviklingen. Derfor håper jeg mossingene ser sitt snitt til å ta del i stolte øyeblikk på Melløs igjen.

Noe mer å legge til?

– Én by – Én fugl – Ett lag. Sees på Melløs!

Avslutter en engasjert og optimistisk Ørjan Christiansen. Dette lover bra.

© 2018 Moss fotballklubb   - Web: karlsen-design