Rune Tangen (54) har 2004-sesongen friskt i minne

Rune Tangen (54) har 2004-sesongen friskt i minne

Dette er den syvende artikkelen i serien «Mitt største Melløs-minne», som er skrevet av Knut Hovland. Han skal gjennom årets sesong snakke med personer som har vært sentrale i klubbens historie. Ukens mann er tidligere MFK-forsvarer Rune Tangen (54). Han bruker ikke lang tid på å peke ut sitt største minne i MFK-drakta.

(Foto: Terje Holm/Moss Avis)

Tangen spilte på A-laget i mange sesonger og i flere perioder mellom debuten i 1982 og 2004. Han tok seriegull i 1987 og NM-gull for juniorlag i 1983. Rune Tangen spilte flere sesonger i Rosenborg og ble både seriemester og cupmester. I tillegg var han proffspiller i Østerrike og tok seriebronse med LASK Linz, før han kom hjem igjen og ble både spiller og trener i MFK.

Tangen ble årets spiller i Tippeligaen i 1996 og har kamper for både A-landslaget og U21-laget.

Spesiell scoring mot Tromsdalen

Rune Tangen (54) er en av de store spillerne i MFK gjennom tidene og har fått med seg det aller meste, både seriegull, cupgull, proffspill og landskamper. Men serieinnspurten i 2004 er noe av det han husker aller best, og da bidro han med en helt avgjørende scoring.

– Mange minnes sikkert den siste kampen i 2004 mot Ålesund på Melløs, og det endte jo bra med 2-1-seier etter scoringen til Jon-André Fredriksen helt på tampen. Jeg var også med i den kampen og ble med på feiringen, men scoringen min i kampen mot Tromsdalen en uke tidligere ble like avgjørende: Jeg sørget for 1-0 til Moss på en corner i første omgang og det holdt helt inn! Ikke verst av en spiller som var nesten 40 år gammel og egentlig hadde lagt opp, forteller han.

Storhetstid med Eggen

Rune Tangen var midtstopper med et suverent overblikk og er ikke mest kjent for sine scoringer. Men noen ble det likevel gjennom en lang karriere for en spiller som fikk kallenavnet «Der Kaiser» – det samme som en tysk legende tidligere hadde fått. Da Nils Arne Eggen kom til Moss høsten 1985, skjøt hans karriere fart for alvor, og han kan ikke få fullrost trønderens betydning nok. Både for ham personlig og for MFK som klubb og lag. Fra å rykke ned i 1985 rykket laget rett opp igjen i 1986 og tok seriegull i 1987, det er det ingen som hittil har gjort etter.

– Nils Arne var en helt utrolig trener og fikk fram det beste i oss alle. Vi hadde gode treninger og mye morsomt sammen – selv om vi ikke alltid helt skjønte hva han sa! I alle fall ikke til å begynne med. Jeg var også så heldig å ha ham som trener i Rosenborg fra 1991 til 1993 og fikk med meg både to seriegull og ett cupgull. Nils Arne la alltid vekt på at vi skulle spille offensiv fotball, og det straffet seg jo noen ganger – som for eksempel da vi møtte storlaget Sampdoria. Det han fikk til senere på 90-tallet, var helt fantastisk, sier Rune Tangen til mossfk.no

I 1995 var han med på et nytt opprykk for Moss, også det etter en viktig Tangen-scoring helt på tampen av sesongen – borte mot Ålesund.

– Det var en ordentlig «lumpe» fra langt hold, men jammen trillet den inn og vi var tilbake i det beste selskapet. Dessverre varte det da bare i én sesong som ble avsluttet med 2-2 hjemme mot Kongsvinger. Forferdelig surt etter å ha ledet 2-0 til pause. Det hjalp ikke at VG samtidig kåret meg til Årets spiller i Tippeligaen, selv om det selvsagt var en flott anerkjennelse av meg som spiller! fortsetter Tangen.

Fotballeventyr i utlandet

Selv fikk Rune et proffeventyr i Østerrike i tre år, fra 1996 til 1999. Først i FC Tirol i Innsbruck og så i LASK Linz med Per Brogeland som trener – og med flere nordmenn på laget.

– Det var veldig morsomt, og vi fikk mye oppmerksomhet i media, det tok helt av en stund. Men så tok eventyret slutt på grunn av noe økonomisk rot og jeg vendte hjem til Moss igjen. Der ble det noen sesonger i eliteserien med Knut Torbjørn Eggen som trener, og jeg fikk også selv prøve meg som trener i klubben.

– Følger du med i det som skjer i klubben i dag?

– Ikke så mye som tidligere, og det er en stund siden jeg var på Melløs. Men jeg håper det går bra med MFK og at A-laget får en god høstsesong. Det er tøft i dagens 2. divisjon, og i første omgang er det viktig å etablere seg der. Så kan det godt hende at Moss bør sikte høyere etter hvert, men man må ta det steg for steg, ikke gape over for mye på kort tid. Det kan fort straffe seg!

– Moss møter Egersund søndag, hvordan tror du det går?

– Potensialet til MFK er bra og på en god dag kan de slå hvem som helst i avdelingen. Har tro på en ny hjemmeseier nå og tipper 2-1 til Moss, sier en optimistisk Rune Tangen til mossfk.no.