Ophaug snakker om sitt største MFK-minne

Ophaug snakker om sitt største MFK-minne

Dette er den fjerde artikkelen i serien «Mitt største Melløs-minne», som er skrevet av Knut Hovland. Han skal gjennom årets sesong snakke med personer som har vært sentrale i klubbens historie. Ukens mann er Jan Tore Ophaug (42).

Jan Tore Ophaug ble hentet av Knut Torbjørn Eggen fra Orkanger høsten 1997 og spilte på A-laget fra 1998 fram til nyåret 2003. Han var kaptein da MFK rykket ned fra Eliteserien i 2002. Ophaug dro deretter til Bergen og Brann, spilte senere for Odense i Danmark og avsluttet karrieren i Fredrikstad FK med blant annet seriesølv i 2008. Han har vært assisterende trener i FFK og trener for Kråkerøy i 3. divisjon.

– Jeg har flere gode minner fra tiden på Melløs, men det aller største er semifinalen mot Stabæk i september 1998. Selv om vi tapte kampen etter straffekonkurranse, var vi svært nær ved å klare det. Vi startet kampen forrykende, sier Jan Tore Ophaug til mossfk.no.

Mange spesielle minner

Trønderen kom til et nyopprykket MFK-lag foran 1998-sesongen, og han ble tidlig varm i den gule og svarte drakta. Det ble både oppturer og nedturer for den fysisk sterke midtbanespilleren, med seier over Brann i Bergen i åpningskampen og 3-2 over Vålerenga hjemme på Melløs litt senere i sesongen (med to scoringer inkludert seiersmålet signert Anders Kiel). Kampen mot Rosenborg 16. mai på Lerkendal var ikke fullt så morsom, da ble det stort sett spill mot ett mål.

– Vi hadde et godt lag med flere unge og lovende spillere, en svært dyktig trener i Knut Torbjørn Eggen og et sterkt samhold i spillergruppa. At vi klarte å spille oss fram til semifinalen i cupen var selvsagt en bonus, og vi hadde klare ambisjoner om å ta oss videre helt til Ullevaal og finalen. Der hadde ikke Moss vært siden cupgullet i 1983, sier Ophaug.

I kvartfinalen hadde MFK slått Bodø Glimt 2-1.

Alle som var på Melløs onsdag 23. september 1998 husker at Moss gikk ut i hundre og presset Stabæk hardt, og svenske Jerry Månsson hadde tidlig en kjempesjanse etter et innlegg fra Gard Kristiansen. At MFK hadde et klart overtak blir også bekreftet i VGs livedekning fra kampen: «Moss har startet overlegent best og presser Stabæk langt tilbake på banen.» VG skriver også at «Jan Tore Ophaug fyrer av et skudd som går like utenfor.» Men det ble ingen scoringer, verken i ordinær tid eller i ekstraomgangene. Resultatet 0-0 innebar at kampen måtte avgjøres med straffekonkurranse.

– Hva husker du best fra kampen, Ophaug?

– Det er mye, men jeg fikk beskjed fra Knut Torbjørn før kampen om å være tett på Stabæks midtbaneelegant Tommy Svindal Larsen. Jeg gjorde som jeg fikk beskjed om og Svindal Larsen merket nok både kroppen og pusten min godt, uten at det ble stygt på noe tidspunkt. Straffesparkkonkurransen ble et drama som startet med at Hans Palmquist misset for oss. Det tok han tungt, ikke bare der og da. Men så scoret Tommy Sylte, og da var vi med igjen. Det ble dessverre bare med den ene scoringen, og dermed gikk Stabæk til finalen. Selvsagt surt, men slik er fotball noen ganger.  Og vi hadde tross alt fått vist oss fram på en god måte for hele fotball-Norge!

Gjorde stor suksess

Selv om det ikke ble cupfinale på Jan Tore Ophaug det året, fikk han oppleve finale og cupjubel på Ullevål seks år senere, som Brann-spiller. I 2007 ble det cupjubel i Danmark med Odense mot FC København og rundt 40.000 på tribunene i Idrettsparken i København. FCK-trener Ståle Solbakken var ikke like blid som Jan Tore etter den kampen, for å si det forsiktig.

– Du var kaptein på MFK-laget som rykket ned høsten 2002 og både du og flere andre spillere forlot Moss etter nedrykket. Men du traff flere av dem igjen da du kom til Fredrikstad i 2008?

– Ja, det var spesielt, for i FFK spilte jeg sammen med Kasey Wehrman, Vidar Martinsen, Raymond Kvisvik, Hans Erik Ramberg og Pål Andre Czwartek – som også hadde hatt en periode på Melløs. Et halvt MFK-lag, med andre ord – og vi tok sølv i serien, bare slått av Stabæk – nok en gang!

Jan Tore Ophaug har opplevd mye på ulike fotballbaner rundt om i Norge og Europa, men tiden i Moss var svært viktig for ham. I kjellerstua hjemme på Kråkerøy henger det mange minner, både bilder og drakter og mye annet fra Melløs, Brann stadion, Odense og Fredrikstad. Samholdet i MFK, det gode trenerapparatet og de viktige støttespillerne rundt laget snakker Jan Tore varmt om. En han husker spesielt godt er nå avdøde Morten Westheim, han og kona Bodil stilte alltid opp – uansett tid på døgnet. 

– Kan Moss komme tilbake til øverste nivå i norsk fotball?

– Ja, det er det etter min mening gode muligheter for. Med god timing, riktig spillerlogistikk, gode trenere og fortsatt solide støttespillere i og rundt klubben kan dette gå bra. Ikke minst ser jeg det sistnevnte som et stort pluss. Moss ligger også gunstig til rent geografisk, der har MFK en fordel i forhold til klubber som for eksempel Fredrikstad og Kvik Halden. 

– Moss Fotballklubb møter FFK på Melløs førstkommende lørdag, hvordan tror du det går?

– Å møte MFK på Melløs er aldri enkelt og Fredrikstad skal nok få slite litt. Dessuten er Melløs-matta stor, det er en bane som virkelig krever sitt av spillerne. Vanskelig å peke ut en favoritt, så jeg tipper 1-1. Håper på godt vær, god stemning, mye folk fra både Moss og Fredrikstad, og jeg kommer selvsagt – gleder meg til dette Østfold-derbyet og til å treffe igjen gamle kjente!