Moss våknet for sent – tapte 2-1 for Hønefoss

Av: Eystein Simonsen (eystein@mossfk.no)

Riktignok var det faktisk Moss som skapte de to første halvsjansene i kampene. Allerede etter 5-6 minutter var både Anders Juliussen og Tor Erik Moen farlig frempå, men avlutningene ble det ikke noe av.
Hønefoss skal ha skryt for å ligge kompakt med backfirer og midtbane, og tillot sjelden Moss å spille seg opp på sidene. Backene til Moss kom knapt over midten før de siste 15 minuttene av kampen. Midtbanen slet med å få ”løst opp” og feilpasningene ble resultatet av sendrektige avleveringer og ”fysiske” Hønefoss-spillere.

Kampens første store sjanse sto Hønefoss for da de helt umarkert fikk stå på 11 meter og heade ned mot P.M. Kristiansen i Mosse-målet. En våken keeper reddet Moss fra 0-1 ved den anledning. En ypperlig enhåndsredning fra Per Morten!

I det 29. minutt fikk Moss sin første store sjanse så langt i kampen. Tommy Edvardsen serverer en sjelden god pasning til Knut Hovel Heiaas, men spissen skyter over fra spissen av sekstenmeteren. Bra forsøk!
Minuttet etter er Hønefoss farlig frempå med flotte kombinasjoner helt inn i Moss sin sekstenmeter og bare en utrolig benparade fra Per Morten Kristiansen hindrer 0-1.

Vi registerte to farlige sjanser til Moss i det. 33 og 36. minutt ved Tor Erik Moen, men ved begge anledninger feilet den hengende spissen. Moen slet med å komme skikkelig inn i kampen i dag, men skaper likevel farligheter når han er rundt sekstenmeteren til motstanderne.

Det var ikke utfortjent at Hønefoss tok ledelsen 1-0 etter 38 minutter, men foranledningen ble ikke godt mottatt på tribunen. Vidar Martinsen møter en ball på 25 meter og vinner duellen med en Hønefoss-spiller. Dommeren mener Vidar spiller farlig og dømmer frispark. Frisparket går over Mosse-forsvaret til en nesten umarkert Felix Ademola og header ballen utagbart i nettet. Her savnet vi god, gammeldags oppdekking av Hønefoss sine spillere!

Så etter 43. minutter får Moss corner. Fra vår posisjon gjør en Hønefoss-spiller en klønete oppdekking av Vidar Martinsen ved å bruke ham som lenestol og Vidar dras ned uten mulighet til å nå ballen. Straffen er grei siden Hønefoss-spilleren ikke går på ballen i det hele tatt. Christian Michelsen er en sikker straffespark-eksekutør til vanlig, men ”hadde ikke dagen” på noen måte lørdag kveld på Melløs. Ballen settes til høyre for keeperen som er raskt nede og slår ballen vekk. Straffen var ikke spesielt svak, men ”Mikkel” kunne muligens avventet keeperen et lite sekund.
Med det ebbet 1. omgang og Hønefoss kunne gå i garderoben med 1-0 ledelse.

Vi hadde knapt fått drukket opp kaffen fra pausen, da Felix Ademola stormet inn i Moss sin sekstenmeter og kjempet med seg ballen, men skyter over. I situasjonen før mente imidlertid dommeren at en Mossespiller forbryter seg, noe Kråkevingen med støttespillere ikke kan si seg enig i. Et billig straffespark! Thomas Øverby setter ballen sikkert i mål. 2-0 til Hønefoss.

Resten av kampen ble litt krampaktig av Moss. Spede forsøk ble greit avvist av Hønefoss. Hønefoss som hadde stått høyt med press på ballfører, sverget også resten av kampen til denne medisinen mot fintspillende ”kællær”. Først da trener-duoen til Moss setter innpå John ”Mo” Muiruri og Steffen Nystrøm blir det for alvor fart i Mosselaget og Hønefoss blir presset tilbake på banen. Med glitrende teknikk overbeviste ”Mo” de minuttene han var inne på banen i sin debut for Moss FK. Spesielt viste han offensive ferdigheter klubben kommer til å nyte godt av i tiden fremover.

Bare synd raske Nystrøm ikke fikk nok baller til å parkere Hønefoss-backene med, for så gode var nemlig ikke forsvarsfireren til Hønefoss. Med raskere trekk ville Moss i denne perioden kunne ha snudd kampen. Og i det 65. minutt får Moss en overgang de tar godt vare på, etter at Hønefoss tre minutter før kunne ha punktert med 3-0 scoring, men Gard Kristiansen fikk avverget. Steffen Nystrøm sender pent ut til Jon André Fredriksen på venstrekanten, som legger over alle Hønefoss-forsvarerne. Der står en umarkert Knut Hovel Heiaas og header ballen ned i høyre hjørne for keeper. Keeper halvklarerer og ballen triller inn i hjørnet. Vakkert spill!

På 1-2 steg håpet på tribunene, men en rekke sleivpasninger og feil valg ødela fine overganger og dermed mulighetene til å utligne. Sjelden har vi sett Moss få så mange frispark mot seg på eget gress. Tempoet ble dermed dradd ned og Hønefoss kunne etablere seg med mange spillere bak ballen. Siste femten minuttene av kampen forsvarer Hønefoss seg godt, men er også heldige ved et par anledninger. Det hadde ikke vært urettferdig om Mosse-laget hadde utlignet i denne perioden. Det greidde vi ikke til tross for at laget de siste minuttene pumpet baller opp mot Tom Reidar Haraldsens hode for å skape mer inne i Hønefoss sin sekstenmeter. Moss taper 2-1.

Manglende aggressivitet gjorde at Moss tapte de fleste duellene, men også andreballene. Da vinner man heller ikke kamper. Hønefoss fant veldig mye rom mellom Moss sin backfirer og midtbane, og fikk boltre seg litt for ofte upresset. «Kællane» skal likevel ha skryt for å ha hevet seg utover i 2. omgangen.

Trenerne Tørum og Tangen har litt å fundere på frem til kampen mot Stabæk 24. august. Moss ble avslørt av Hønefoss og slapp knapt til med eget spill. Den ellers friske Gard Kristiansen kom nesten ikke over midtbanen før på slutten av kampen og ble nærmest mannsoppdekket. Upresise pasninger i alle ledd skapte stadig trøbbel for Martinsen og Haraldsen, som måtte løpe opp spissene til Hønefoss ved kontringer. Anders Juliussen slet fælt på siden sin i perioder og hadde for mange upresise avleveringer. Vi følte Christian ”Mikkel” Michelsen ikke kom til sin rett og at Jon André Fredriksen aldri fikk utnyttet sitt potensiale. Resten av mannskapet virket mentalt lamslått av det høye presset motstanderen sto med og kom aldri skikkelig inn i kampen.

Vi er enige i at Per Morten Kristiansen ble kåret til bestemann på et Mosse-lag som ble tatt på senga av et hardt kjempende Hønefoss.
Nå skal vi prise oss lykkelig over at Bryne tapte igjen. Det tegner til å bli et bikkjeslagsmål om kvalikplassen mellom Bryne, Pors, Hønefoss og Moss. Og vi ligger fortsatt foran skjema!