Moss FK = dugnadsklubben

Av: Terje Fleischer
[Artikkelen er også leder i søndagens programblad]


Gjennom de siste uker og måneder har det dukket opp mange gamle venner og også noen nye som virkelig trår til for å redde klubben. Det er svært hyggelig og vi trenger alle, men hva forventes?

Først hva betyr dugnad: Store norske leksikon sier: dugnad,  frivillig felles innsats, uten betaling, for å hjelpe en nabo eller andre med et arbeid som man vanskelig kan greie alene. Gammel norsk skikk. Deltagerne trakteres gjerne med mat og drikke. Også ofte om felles arbeidsinnsats innen et boligområde, en forening el.l.

Dugnad er hovedsakelig en norsk greie og i 2004 ble det faktisk kåret av det norske folk til Norges nasjonalord.  Med andre ord snakker vi om virkelig gamle tradisjoner. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen sa til niso.no i juni i år at det et faktum at dugnadsinnsatsen i Norge generelt ikke er like omfattende som før.

Vi opplever nesten det motsatte nå, hvorfor?

Jeg velger å tro at dette har med tradisjoner og følelser. Vi liker alle å ha noe å se opp til, noen å ”dyrke”, noe som holder oss sammen og gjør oss stolte. For mange er Moss FK nettopp dette! Den er fyrtårnet som ukentlig nevnes i media. Den er tema på arbeidsplasser, over gjerdet med naboen, på cafe og selvfølgelig i lokalavisen. Noen er ivrigere enn andre men fotball engasjerer faktisk ca 2 mill. innbyggere i landet vårt og media betaler mer for å vise det enn noe annet. Elsk det eller hat det, men få er likegyldig.

Lokalt er det dokumentert at klubben er den enkelt sak/ting som omtales oftest i løpet av et år. I 2008 hadde vi nesten en helside hver dag i Moss Avis.  Jeg skulle personlig ønske at enda flere forstod betydning av dette i samfunnsregnskap for regionen vår.

Det flotte med dugnad er at vi aldri kan få nok av det. Som privatperson er det ekstra mye du kan gjøre hvis du ønsker å bidra.

Kanskje ønsker du å være en del av miljøet rundt et lag, frivillig til kamper, ta del i en aktivitet eller bare komme innom på en kaffe så er du hjertelig velkommen.

Har du lyst til å bidra økonomisk så kan du for eksempel verve noen til grasrotandelen eller ta med deg noen på kamp. Dette er småting de fleste, men de betyr så uendelig mye for oss.
Moss fotballklubb har i 2009 ca 300 aktive fotballspiller som trenger deg, men vi forventer ingenting.

Du skal bare vite at vi setter så enormt pris på at du bryr deg!

Terje Fleischer
Frivillig