Fjærestad sitt største MFK-minne: – Da vi slo Brann 3-2 og sikret seriefinalen i 1987

Fjærestad sitt største MFK-minne: – Da vi slo Brann 3-2 og sikret seriefinalen i 1987

Dette er den tredje artikkelen i serien «Mitt største Melløs-minne», som er skrevet av Knut Hovland. Han skal gjennom årets sesong snakke med personer som har vært sentrale i klubbens historie. Ukens mann er Jan Kristian Fjærestad (55).

Fjærestad spilte på A-laget fra 1984 til og med 1990. Han ble årets spiss med 18 fulltreffere da Moss tok seriegullet i 1987. Han har 7 landskamper for Norge i 1987 og 1988, blant annet mot Sverige, Brasil og Frankrike. Fjærestad kom til Moss fra Hafslund IF og er i dag styremedlem i Sarpsborg 08.

Spesielt minne

Den tidligere MFK-spissen er helt sikker når han skal trekke fram sitt største minne fra Melløs: 3-2 over Brann lørdag 3. oktober 1987. Jan Kristian scoret alle målene for Moss og sikret at det ble seriefinale mot Molde uka etter. Og det gikk jo bra!

– Mange har lett for å trekke fram andre kamper fra de årene jeg var i Moss, ikke minst at vi slo Molde 5-0 på Melløs i juli 1987 eller at vi nesten klarte uavgjort mot Real Madrid høsten 1988. Men at vi slo Brann i den siste hjemmekampen i begynnelsen av oktober 1987 gjorde at vi var klare for seriefinale mot Molde lørdagen etter. Og for noen mål jeg sørget for!

Jan Kristian Fjærestad har skrevet seg inn med gullskrift i MFKs historie – bokstavelig talt. Han kom til Moss i 1984 og gjorde seg tidlig bemerket, men det han gjorde i gullåret 1987 ble virkelig lagt merke til. 18 scoringer ble det i løpet av 22 seriekamper, det ble notert av alle fotballinteresserte her i landet, inkludert landslagsledelsen.

– Hva husker du best fra den viktige kampen mot Brann i 1987?

– Jeg husker selvsagt veldig godt at jeg scoret alle målene for Moss, og det ene kom på en flott heading etter et frispark fra Einar Aas. Da raget jeg høyere enn Branns midtstopper Jan Halvor Halvorsen i en hodeduell og ballen satt i nota! På stillingen 2-2 i andre omgang scoret jeg det avgjørende målet, kaldt og rolig alene med keeper. Da ble det full jubel på Melløs igjen, etter en høst hvor det hadde gått litt trått!

Ble lagt merke til

Moss hadde hatt en flott sesong etter opprykket i 1986 og plasserte seg relativt tidlig høyt opp på tabellen. På det meste ledet MFK med syv poeng, med Molde på andreplass. Etter at Moss hadde slått Molde hele 5-0 på Melløs i juli 1987, ble landslagssjef Tord Grip spurt om det var noen han MFK-spillere han ville ha med på landslaget. Da kom det korte svaret hans: -Det må bli hele laget! Grip nøyde seg til slutt med 4-5 mossinger.

– Med Nils Arne Eggen som trener fikk vi en eventyrlig opptur, norsk fotball har vel nesten ikke sett maken. Fra å rykke ned i 1985 rykket vi rett opp igjen i 1986 og tok gull i 1987! For min egen del var det ikke gitt at jeg skulle få den sentrale rollen som jeg fikk, men når Nils Arne først fikk se hva jeg var god for, hadde jeg hans fulle tillit. Han var alltid nøye med detaljene for at vi skulle prestere best mulig, men han fikk oss også til å tenke på noe annet enn bare fotball. Det ble mange fine diskusjoner, blant annet om bøker. Synd vi ikke fikk beholde ham i Moss!

– Du og Gjermund Haugeneset, begge fra Sarpsborg, var viktige spillere på et lag som ellers nesten bare hadde lokale spillere. Følte dere at dere også var mossinger?

– Ja, for min egen del kan jeg i alle fall svare at jeg identifiserte meg som mossing de årene jeg var i Moss. Jeg bodde i Moss og spilte fotball for MFK. Er fortsatt opptatt av det som skjer i Moss og tar av og til turen til Melløs, selv om jeg for lengst er tilbake i Sarpsborg. Som styremedlem i Sarpsborg 08 i flere år har jeg fått gleden av å kunne være med på å bygge opp klubben, også sammen med flere fra Moss både på og utenfor banen.

– Tror du Moss kan komme tilbake i toppen av norsk fotball?

– Det er det ikke noe i veien for, men man kan ikke leve på gamle resultater eller gode minner – det må bygges opp noe nytt – og det må hele tiden utvikles. Det navnet Moss har og de tradisjonene klubben har kan imidlertid bidra positivt, det er fortsatt mange som husker MFK og som får gode assosiasjoner når klubbens navn blir nevnt. Et solid økonomisk fundament og et godt omdømme er viktig, i tillegg til den tålmodige, sportslige jobbingen. Her må det bygge sten for sten, akkurat som vi har gjort i Sarpsborg de siste 10 årene, sier Jan Kristian Fjærestad til mossfk.no.

– Hvordan tror du det går mot Kvik Halden på Melløs 16. mai?

– Jeg har god tro på at MFK vinner den kampen, både fordi Moss har et bedre lag enn Kvik og fordi de har fordelen av hjemmebane. Mitt tips er at det blir 3-1 til de gul-svarte med solid støtte fra et entusiastisk publikum på Melløs, slik jeg selv opplevde det mange ganger på 80-tallet! 

 

Hovedbildet: Arkivbilde fra Moss Avis. Brukes etter tillatelse av avisen.