Fantastisk snuoperasjon av junior-laget

Av: Alvin Holm (alvin@mossfk.no)

Junior interkrets. seriekamp

Moss jr – Lyn jr 5-4 (0-3)

Sted: Melløs kunstgressbane
Dato: 04.07.2006
Mål: Truls (2), Gjestrum, Martin Hansen, Marius Henriksen

Fra impotens til multiorgasme.

En utrolig kamp der spillerne viste enorm vinnervilje og tro på egne ferdigheter skulle tilslutt gi 5 mål og seier. Slike kamper opplever man sjelden i løpet av en sesong, men det viser hvor mye energi, løpskraft og vilje en gruppe kan produsere sammen. Den enorme viljen og moralen skal vi selvsagt bygge videre på og så skal vi også bevisstgjøre de situasjonene som førte til de 4 baklengsmålene.

Kampen startet friskt fra vår side og vi kjørte opp balltempo fra start. Litt sånn ut av det blå kom Lyn på en overgang der vi var direkte svake i samtlige forsvarsfaser – ballpress, sikringsforhold og markering…dermed 0-1 til Lyn. Bortelaget viste en litt uvant spillestil fra tradisjonelt spillende Lyn. Mye lange oppspill mot to høye og gode spisser. 0-2 kom på denne måten – og på nytt sviktet vi i forsvarsfasen.

En enkle duell blir tapt, uten sikringspill tross overtall gjorde vi oppgaven enkel for motstanderen. 0-3 kom etter en halvtime der vi blir brutt på egen halvdel og på ny svak 1.forsvarsjobb ender med scoring. I mellom disse situasjonene viser vi meget bra offensivt spill med balltempo, spillvendinger og frispilling av mellomrom. Men der vi var svake var Lyn gode. De pakket oss godt inn i farlig sone og tvang frem avslutninger i trange situasjoner. Riktignok var vi nære på ved et farlig frispark som strøk stolpen og en åpen avslutning fra 10 meter etter innlegg.

I pausen var vi veldig tydelig på hvor «skoen trykket» og det faktum at vi var et bedre lag i 1.omgang tross resultatet. Litt klisjé og påfallende, men vi var sterke i troen på at vi skulle hente inn ledelsen.

2.omgang startet med identisk kampbilde fra første omgang dog med tendensen at vi kom litt enklere inn og rundt 16-meteren. Derfor var det et skikkelig «ballespark» da Lyn – på en lang ball – fikk uttelling på nytt. En ellers så god Eikum som har vist stigende form feilvurderte ballen og måtte se den sprette over seg. Lyn-spissen fikk en enkel oppgave i å pisse inn 0-4. Herfra og ut viser SPILLERNE en utrolig vilje. Riktignok hadde vi jobbet på hele veien og troen på redusering var sterk. Men det de viser av engasjement, vilje og balltempo de siste 35 minuttene står det uvurderlig respekt og begeistring av.


Umiddelbart fra avspark spiller vi oss igjennom men uten å lykkes totalt. Nytt angrep følger og «in-form» Truls viser styrke og besluttsomhet da han løper igjennom og bruker fysikk for deretter og banke inn 1-4. Tendensen var påfallende for det som skulle komme da vi så gleden i gruppa av reduseringen tross 1-4. Et kontinuerlig høyt balltempo med glitrende kombinasjonspill og frispillinger førte til større og større trykk. 2-4 kom på corner der Hansen kom flygende inn på bakre og headet ballen ned og inn. En meget god Morten skapte mye hodebry med sin enorme ballbehandling kombinert med stor kroppsbeherskelse.

Straffesituasjonen som oppsto midtveis i omgangen er et billedlig eksempel på det. Gjestrumbakken gjorde ingen feil fra straffen og 3-4. Vårt høye balltempo på ett og to touch-spill kombinert med stor bevegelse og sterk gjenvinningspill tok lufta ut av Lyn – fullstendig. Der Lyn var gode i 1.omgang hang de ikke med i forflytning de siste 20 minuttene. 3 bytter med friske bein fra Thømt, Emil og Marius Henriksen der spesielt sistnevnte viste sitt lovende potensial ga ytterligere trøbbel for bortelaget. Utlikningen kom 10 minutter før slutt da Hansi dro seg rundt på kant før han fant Truls som dunket ballen i nett-taket fra trang posisjon – Hansi’s andre assist for dagen som fører seg inn i en av mange de seneste jr.- og rekruttkamper.

At vi skulle gi oss og være fornøyd med utlikning etter å kommet tilbake fra 0-4 var ikke et tema blant spillerne. Vår omskolerte venstreback Reier gjorde som han ville fra sin backposisjon og sammen med innpisker Hien og 2-målscorer Truls manet de til enda mer fra laget. Vinnermålet kom 7 minutter før slutt da Hien utmanøvrerte hele Lyn med en herlig dragning før deretter og finne Henriksen som kom fri i «45» og knuste inn 5-4. Herfra viste spillerne en fantastisk egenskap i å heve listen for risiko. Samtlige spillere tok ansvar og justerte eget spill fra frispilling med risiko til kompromissløst spill med enkle valg. Når i tillegg Eikum viser sitt keepertalent mot slutten da Lyn nesten er igjennom er gledelig etter den feilvurderingen som ble gjort tidligere.

Dette er en kamputvikling som inntreffer sjelden, men som viser hvor mye energi som ligger i et lag som står på sammen. Det engasjementet spillerne har vist de seneste kampen med å justere og dirigere hverandre er et utviklingstrekk gruppa skal være meget stolt av. Det ansvaret de viser for lagets prestasjon avhengig av enkeltspillernes prestasjon er uvurderlig og er en egenskap som er vanskelig å trene på utenom at spillerne selv gjør seg erfaringer på det – noe som de ser ut til å ha tilegnet seg. Det at vi kan sette inn spillere som tilfører laget ytterlig energi samt at mange spillere er i form om dagen lover godt for det som venter oss i tøff motstand på JET. Men som også skal være overkommelig – når troen og engasjementet er der vi var i dag 🙂

«Here we come…»

Hilsen,
Joakim Mensen