«Et fristed og et pusterom»

«Et fristed og et pusterom»

«I Fotballstiftelsen skal vi bry oss om spillerne våre. Da må vi bli kjent, selv om det innebærer å være mottaker av saftige sklitaklinger og intensiv passiv røyking med laget mellom øktene.»

Les reisebrevet skrevet av Selim Emeci – utviklingssjef i Fotballstiftelsen – da han var på besøk i Moss.
Fotballstiftelsen drifter i dag 16 gatelag over hele landet.
Les mer på hjemmesiden til Fotballstiftelsen

«Det er mandag og jeg skal ha arbeidsdagen min i Moss. Jeg har stort sett kun kjørt gjennom byen fra Bastøferga til E6 gjennom en snarvei jeg ikke tror er lov å benytte seg av, men det er lenge siden. På veien mot E6 kjører du gjennom rundkjøringen som tar deg forbi Melløs Stadion. På framsiden kan hun se ut som en olympisk arena, fra siden og på innsiden er hun ikke like jålete, men hun huser en tradisjonsrik klubb.

Moss FK.

En gammel storhet. Klubben som kan vise til deltakelse i europacup tre ganger i tillegg til å ha vunnet både cupgull og seriegull. Det er ikke mye igjen som minner om åttitallets glade dager på Melløs stadion, som kanskje har Norges bratteste tribune. Men Moss FK kommer tilbake og Moss FK og byen for øvrig har flere ting de kan være stolte av i påvente av en ny storhetstid, nemlig pølse i vaffel og klubbens og byens gatelag.

Gatelaget ble etablert i 2017 og trenes i dag av tidligere eliteseriespiller Morten Giæver, som har Andrè Kraft Tveter med seg på laget. André er ansatt til å jobbe i en slags hybrid mellom miljøarbeider og arbeidsveileder på gatelaget. Her har Moss satset, det fortjener de ros for.

Tenk litt på det dere. På tvers av gatelagene tilknyttet Fotballstiftelsen har det blitt formidlet over 60 spillere til utdanning eller arbeid. Dette får vi til nettopp fordi flere og flere klubber går til ansettelser av folk som Andrè. Gatelaget er primært et fristed og et pusterom fra en utfordrende hverdag for mange av våre spillere, men det betyr at hvis du ønsker noe mer, så er vi der for å gi deg nye utfordringer!

I dag skal jeg få lov til å bli med på en gatelagstrening og jeg møter gutta til felles frokost før trening. Det ble vel i grunn mer kaffe enn frokost, så fire kopper senere er jeg klar for å ikle meg Moss FK-tøy og trille ball med laget. Vi er ikke mange på denne dagen, men seks stykker holder til å gjennomføre en treningsøkt. I garderoben er det god stemning. Vi prater om nasjonal turnering for gatelag som skal være i desember og om minnene fra sommerens nasjonale turnering i Kristiansand. Moss FK sitt gatelag har noen fantastiske figurer på laget og det er en stemning i garderoben som får meg personlig til å savne det å være en del av et lag.

Det er et nøkkelord. At vi er en del av noe, et samhold, noen som gleder seg over at nettopp jeg kom på trening i dag, ser meg, spiller den avgjørende pasningen som gjør at jeg skårer og opplever mestring. Det er derfor vi kan si at vi er et godt ettervern for spillerne våre. Sjeldent har jeg opplevd at lag tar bedre vare på hverandre enn gatelagene våre. Det betyr noe å møte mennesker som har vært der du er eller er der du er. I gatefotballen heier vi på hverandre, i hvert fall utenomsportslig. 

På vei til matta går jeg sammen med en av spillerne som fyrer opp en sigarett, samme spiller opplever overraskende nok blodsmak i munnen under oppvarmingen. Det er herlig.

Moss FK har mange gode spillere. Lagets Neymar heter Harald. Han skal vi bli bedre kjent med en annen gang. For nå holder det å skrive at Harald er blant de sjeldne som både kan skyte som en hest sparker, men også kan se ut som en ballerina i verdensklasse når han tar i mot ballen.

Det er en herlig innsats blant gutta på denne dagen. Latteren sitter løst i pausene (vi måtte ha en del pauser) og spillerne varter opp med masse god fotball. Etter treninga er vi alle enige om at flere fortjener å føle på det samholdet og latteren som er i laget. Vi må rekruttere. Etter sommeren har noen spillere falt ut og laget må ut på overgangsmarkedet.

Her trenger vi din hjelp.

Kjenner du noen som kunne tenke seg å spille på dette herlige laget? Du trenger ikke å være like god som Harald. Faktisk trenger du ikke å være god i det hele tatt, det blir du etter hvert! Vi ønsker å få med flere jenter også. Faktisk er noen av de flinkeste spillerne vi har jenter, synes jeg da.

Gatelaget til Moss trener både mandag og fredag. Oppmøte klokken 10:00 på stadion.

Kontakt Morten Giæver, tlf: 901 62 220 eller Andè Kraft Tveter, tlf: 469 37 230 dersom du har spørsmål.

Takk for meg Moss. Vi ses snart igjen!

Hilsen

Selim Emeci – Utviklingssjef i Fotballstiftelsen»

© 2018 Moss fotballklubb   - Web: karlsen-design