Intervju med Knut Tørum

mossfk.no hadde i ettermiddag et timeslangt intervju med Knut Tørum. Her snakket han om de tankene han har rundt det å forlate Moss Fotballklubb til fordel for Rosenborg, og ikke minst hvordan han ser på resten av sesongen i 1. divisjon.

Oppdatert: (08.9.2005)

Tekst: Klaus Hansen (klaus@mossfk.no) / Alvin Holm (alvin@mossfk.no)
Foto: Brynjel Johnsen (brynjel.johnsen@mossfk.no)

mossfk.no: Knut Tørum, kan du si litt om den prosessen som har ligget i forkant av beslutningen som ble kjent i går?

Knut Tørum: Etter at Per-Mathias Høgmo var blitt ansatt i RBK startet en prosess med sikte på å bringe klubben tilbake til toppen av norsk og skandinavisk fotball. En viktig del av dette arbeidet er å bygge opp et nytt støtteapparat med så høyt kompetansenivå som mulig. Kort tid etter trenerskiftet i Trondheim ble jeg kontaktet av RBK med forespørsel om jeg kunne være aktuell til en assistenttrener-rolle i klubben.

mossfk.no: Hva var din reaksjon på dette tilbudet?

Knut Tørum: Mitt svar var at det var helt uaktuelt å forlate Moss midt i sesongen. Jeg sa derimot at jeg kunne være villig til å vurdere saken etter sesongslutt. Rosenborg tok da kontakt med ledelsen i Moss og gjorde det klart at de ønsket å starte forhandlinger med meg om en jobb som assistenttrener fra og med årsskiftet. Deretter har det pågått en prosess som kulminerte i går.

mossfk.no: Var det en vanskelig beslutning å forlate MFK allerede etter én sesong i trenerstolen?

Knut Tørum: Det var slett ingen enkel beslutning å komme fram til. Det å jobbe videre i Moss var lenge et alternativ - og samtidig var det en del viktige brikker som måtte på plass dersom en jobb i Trondheim skulle være aktuell. En av disse var at familien måtte være villig til å flytte nordover. Vi har bodd 10 år på Kolbotn hvor vi har trivdes svært godt, og beslutningen om å flytte ble diskutert lenge og grundig. I tillegg måtte jeg gå noen runder med meg selv rundt det å gå fra en rolle som hovedtrener over til å være assistenttrener igjen.

mossfk.no: Hva vil du si var den viktigste grunnen til at Moss trakk det korteste strået?

Knut Tørum: Etter min vurdering er det tre klubber som har de forutseninger og rammevilkår som må til for å være best i Norge over tid: Rosenborg, Brann og Vålerenga. Andre lag vil kunne blande seg inn i medaljestriden år om annet - dette opplevde jeg f.eks. med bronsemedaljen til Stabæk for noen år siden - men disse tre lagene er som sagt i en særklasse. Det at man i Rosenborg er i ferd med å bygge opp et nytt trener- og støtteapparat i en periode hvor klubben sliter sportslig er også et poeng - og det faktum at jeg er ønsket som en viktig brikke i en slik prosess ble til slutt det som gjorde at valget falt på RBK.

mossfk.no: Men hvordan ser du på det å gå fra å være hovedtrener til å bli assistenttrener - er ikke det et "steg ned" på rangstigen?

Knut Tørum: Jeg har forståelse for at mange kan synes at dette er et merkelig valg. Men det har foregått en rivende utvikling i norsk fotball de siste årene. Treningskulturen har gjort et gigantsteg framover - arbeidsdagen har økt fra 2 til 12 timer, gjerne med to treningsøkter per dag. I en slik virkelighet blir det ekstremt viktig med et godt team med ulik kompetanse - og "assistent"-begrepet blir mindre relevant. Dette er noe av det viktigste jeg lærte mens jeg jobbet med landslagene sammen med Per-Mathias Høgmo, og det er også noe jeg føler at jeg har klart å bringe inn i Moss Fotballklubb. Men det er klart at det er enorm forskjell på ressursene som er tilgjengelig i Trondheim og i Moss.

mossfk.no: Vurderte du det som aktuelt å utsette beslutningen til etter sesongslutt?

Knut Tørum: Min klare vurdering var at det var viktig for Moss Fotballklubb at en eventuell overgang til RBK ble avklart så fort som mulig. Dette vil gjøre det mulig for klubben å sondere trenermarkedet på et tidlig tidspunkt. Dersom jeg hadde bestemt meg i november ville mange aktuelle kandidater allerede være tapt for MFK.

mossfk.no: Du har i dag hatt det første møtet med spillerne i Moss Fotballklubb etter at nyheten ble kjent. Hvordan var reaksjonene?

Knut Tørum: Spillergruppen i Moss er svært profesjonell, og de er vant til at spillere og trenere kommer og går. Se for eksempel på Per Morten Kristiansen: Det har lenge vært klart at han ønsker å forlate oss etter denne sesongen, men ingen av oss i klubben eller blant publikum tviler vel på at han gjør sitt beste i hver eneste kamp. Jeg, spillerne og klubben har selvsagt alt å tjene på et så god plassering i år som mulighet. En naturlig konsekvens av sportslig suksess er da også at "aksjekursen" til spillerne (og for den saks skyld trenerne) stiger - og at dette gjør oss attraktive for andre klubber er bare et bevis på at Moss har gått framover i året som har gått.

mossfk.no: Moss må nå på jakt etter en arvtager etter deg. Hva tenker du rundt denne prosessen, og hvilke kvalifikasjoner bør klubben se etter hos kandidatene?

Knut Tørum: Jeg er overbevist at Moss Fotballklubb blir sett på en svært attraktiv klubb å jobbe for. Selv har jeg trivdes kjempegodt, og den geografiske plasseringen er et stort pluss både når det gjelder spillere og støtteapparat. Når det gjelder kvalifikasjoner mener jeg det er viktig at vedkommende har god fotballfaglig kompetanse - ikke minst med erfaring rundt det jeg tidligere har nevnt rundt treningskultur og teamarbeid.

mossfk.no: Har du kommet med forslag til klubben på aktuelle kandidater?

Knut Tørum: Nei - men jeg gjør det gjerne hvis jeg blir spurt.

mossfk.no: Hvordan ser du på resten av sesongen og kampen om kvalfiseringsplassen?

Knut Tørum: Ingen må tvile på at jeg ønsker å gjøre det så godt som overhodet mulig i kampene som gjenstår. Og jeg er sikker på at spillerne allerede nå har fullt fokus på kampen mot Strømsgodset på søndag - ja, jeg tror faktisk at de virkelig ønsker å vise at det som skjedde i går ikke påvirker dem. Vi kommer til å jobbe knallhardt for en så god plassering og avslutning på sesongen som mulig. Dersom vi ikke taper mer enn 2 av de resterende kampene tror jeg vi kaprer kvalifiseringsplassen. Skal vi klare direkte opprykk tror jeg vi må vinne samtlige av kampene som gjenstår.

Jeg har også registrert at reaksjonene på det som har skjedd har vært til dels opphetet blant supporterne våre. Dette har jeg forståelse for. Men jeg håper likevel at når man har fått ristet av seg skuffelsen fokuserer på å gi laget full støtte i kampene som gjenstår. Kråkevingen har vært viktige for oss i år, og jeg håper at de ikke lar dette overskygge det faktum at vi fortsatt kjemper om kvalifisering til Tippeligaen.

mossfk.no: Og hva om det er RBK som står på den andre banehalvdelen i en eventuell kvalifisering?

Knut Tørum: La oss håpe at det ikke skjer - men skulle vi havne i en slik situasjon vil jeg diskutere med klubbens ledelse om de ønsker meg på benken. Og gjør de det må ingen tvile på at jeg vil gjøre alt for MFK-seier.

mossfk.no: Tusen takk for at du tok deg tid til å snakke med oss, Knut Tørum.

  Print artikkel Skriv ut artikkelen  Neste kamp
                                                                                               

    Mjølner - Moss


  Søndag 29.04.2018, kl. 15:00
   Mjølner stadion

   

  Resultat forrige kamp:
  Moss FK - Fredrikstad FK 0-2  (0-1)


  Norsk Tipping-ligaen avd. 1

  Mer info >>


  Følg oss på Facebook
  Klikk på ikonet til høyre for
  å få mer informasjon!

  Besøk supporterklubben
  Klikk på ikonet til høyre for
  å få mer informasjon!

  Aktivitetskalender
  Klikk på ikonet til høyre for
  å få mer informasjon!
  Les mer om våre nettprodukter her: Kréatif AS